Kosten koper

 

De kosten koper zijn de meest beruchte bijkomende kosten bij de aanschaf van het huis. Ze kunnen wel 8 a 10 procent van de waarde van het huis bedragen. Hou hier dus altijd rekening mee als je een huis aanschaft. Om deze kosten te kunnen opbrengen moet de hypotheek vaak wat hoger worden gesteld.

We geven hieronder een korte opsomming van de kosten koper.

 

Waaruit bestaan de kosten koper?

Overdrachtsbelasting

Deze bedragen 6% van de prijs van het huis en zijn daarmee de grootste kostenpost van de kosten koper.

Notariskosten

Zonder tussenkomst van de notaris ku je geen huis kopen. Helaas, want de notaris voegt niets aan de koop toe maar is wel een grote kostenpost. Hier lees je meer over de rol van de notaris (volgt).

Afsluitprovisie

Over het afsluiten van een hypotheek berekent de hypotheekverstrekker kosten in de vorm van een afsluitprovisie. Reken hierbij op ongeveer 1% van de koopsom. Hou er rekening mee dat je deze afsluitprovisie bij de belasting kunt aftrekken.

Taxatiekosten

De hypotheekverstrekker eist normaal gesproken dat je een taxatie laat uitvoeren op het huis waarop je een hypotheek wilt afsluiten. Ze moeten immers weten of het onderpand de lening wel dekt. Deze taxatie moet jij als koper zelf betalen. Reken hierbij op taxatiekosten van ongeveer 1,85 promille (exclusief BTW) over de waarde van de woning. Dat klinkt goedkoop, maar bij een gemiddeld huiszit je al aan zo'n 500 euro aan taxatiekosten, al kan het ook goedkoper. Lees hier alles over de taxatie.

Kosten makelaar

Als je onderhandelt over de aankoop van een huis heb je te maken met een makelaar die de onderhandelingen met je voert. Veel mensen zien deze makelaar als een onafhankeljk persoon, maar kijk uit, dat is hij helemaal niet! Deze makelaar is ingeschakeld door de verkopers en krijgt van hen zijn provisie. Hoe duurder het huis verkocht wordt, hoe meer deze makelaar krijgt. Steeds vaker kiezen kopers daarom voor een aankopend makelaar. Deze behartigt met verstand van zaken hun belangen. Aan de ene kant hangt daar een hoog prijskaartje aan (de makelaar vraagt soms wel 2% van de waarde van het huis als provisie), maar het kan je ook veel geld schelen, als de aankopend makelaar het huis voor enige procenten minder voor je weet te kopen. Lees hier meer over de aankopend makelaar.

 

Wednesday the 5th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©