Geld schenken aan je kinderen voor een hypotheek

Starters en andere jonge mensen hebben vaak moeite in een hypotheek af te sluiten omdat hun inkomen niet hoog genoeg is. Ook kan het financieren van een huis na een echtscheiding kan een probleem zijn. Er zijn diverse manieren waarop ouders hun kinderen bij dit probleem kunnen helpen. Één daarvan is het schenken van het geldbedrag dat hun kind te kort komt om het huis te kopen.

Ouders betalen het bedrag dat hun kind te kort komt

Het gaat dan bijvoorbeeld om het verschil tussen de aanschafprijs van het huis en het maximale hypotheekbedrag. De koper kan dan het maximale bedrag via een hypotheek lenen en de rest lenen van zijn ouders (en natuurlijk zelf nog eigen geld gebruiken). Hij betaalt dan dus het gedeelte boven het maximale hypotheekbedrag met eigen geld.

 

 

 

 

 

Regels schenkbelasting (sinds 2010)

Je hebt dan wel te maken met de belasting en de regels van het schenkingsrecht. (schenkbelasting). Ouders mogen hun kinderen elk jaar € 5.000 belastingvrij schenken. Dit bedrag geldt per kind. Is er meer geld nodig, en lenen de ouders meer geld aan hun kind dan moet er over het ontvangen bedrag boven deze drempel schenkbelasting betaald worden.

 

Verhoogde vrijstelling

Is een kind tussen de 18 en 35 jaar? Dan mogen ouders hun kind 1 keer € 24.000 belastingvrij schenken, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een huis. Die € 24.000 is een maximumbedrag. Kinderen mogen maar één keer gebruikmaken van de eenmalig verhoogde vrijstelling. Deze regeling geldt ook nog voor kinderen die ouder zijn dan 35 jaar, maar een partner hebben die tussen de 18 en 35 jaar is.

 

Het percentage schenkbelasting

Meer geld cadeau krijgen van je ouders dan die 5.000 of 29.000 euro mag natuurlijk, maar dan betaal je wel schenkbelasting over dat geld. Je betaalt dan 10% over de eerste 118.000 euro (boven de vrijstelling) en 20% over het bedrag daar boven.


Over meerdere jaren uitsmeren

Het is aantrekkelijk om een hoog bedrag in meerdere jaren te schenken, Ieder jaar schenken de ouders dan 5.000 euro. Er hoeft dan geen belasting betaald te worden, maar als er ineens veel geld nodig is om een huis te kopen is dit meestal geen optie.

 

Wednesday the 5th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©