Geld lenen aan je kind voor een hypotheek

Als iemand geen hypotheek kan krijgen die hoog genoeg is om het gewenste huis te kopen en het ontbrekende geld niet op de plank heeft liggen zal hij op een andere manier het geld moeten bemachtigen. Dit kan via een extra lening, maar dat is normaal gesproken echter heel duur. Vermogende ouders willen dan nog wel eens bijspringen.

De rente kan in dat geval namelijk in overleg een stuk lager komen te liggen of zelfs helemaal niet aan de orde zijn.

 

Let op met een renteloze lening aan de kinderen

De rente die je niet heft is een schenking. Zo denkt de belasting er tenminste over. Je moet daarom schenkingsrecht betalen over de niet verschuldigde rente.

 

Er is wel een uitzondering. Als het kind elders hetzelfde bedrag kan lenen is de lening in feite direct opeisbaar door de ouders. En dan hoeft er geen schenkingsrecht betaald te worden. Het kind moet dit wel aantonen doormiddel van offertes. Dit gaat dus niet op als de lening door de ouders juist wordt gegeven omdat het kind anders de hypotheeklening niet kan krijgen.

 

Meer mogelijkheden

Er zijn echter ook andere opties voor ouders om te helpen. Ze kunnen het geld schenken (er is een hoge belastingvrije voet), samen met hun kind het huis kopen of garant staan voor de hypotheek. Ook kunnen ze het huis zelf kopen en het kind dit laten huren.

Wednesday the 5th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©