Een huis kopen voor je kind

Huizen zijn duur, en daardoor vaak onbetaalbaar voor jonge mensen. Hun inkomen is nog niet hoog genoeg om de benodigde hypotheek te betalen. De oudere generatie, de ouders, heeft vaak wel een inkomen dat hoog genoeg is, niet zelden in combinatie met een (bijna) afgeloste hypotheek  op het eigen huis.

 

Ouders sluiten hypotheek af

Daarom kan het aantrekkelijk zijn dat niet het kind, maar de ouders het huis kopen en de hypotheek afsluiten. Ze berekenen dan een huurbedrag dat gelijk is aan de maandlasten van de hypotheek (of meer of minder, daar zijn ze natuurlijk vrij in).

 

 

De belasting voor een huis door ouders verhuurd aan een kind

De waarde van de woning in verhuurde staat moeten de ouders in box 3 aan de belasting opgeven. Ook de hypotheek geven ze in box 3 op. Het kind dat het huis huurt is gewoon een huurder dus hoeft niets op te geven.

 

Wordt er echter een gebruiksrecht op het huis gevestigd, dan moet het hurende kind de waarde van het gebruiksrecht opgeven in box 3 (het bedrag staat in de toelichting van de aangifte). De ouders geven dan de vrije verkoopwaarde van het huis minus de waarde van het gebruiksrecht op in box 3.

 

Wednesday the 5th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©