Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek is een variant op de spaarhypotheek waarbij je premie wordt belegd om aan het eind van de looptijd de hypotheek af te lossen met het opgebouwde kapitaal.

 

Optimaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek

Evenals bij de spaarhypotheek los je je hypotheekschuld met de beleggingshypotheek pas helemaal aan het eind van het hypotheektraject af. De totale hypotheekschuld blijft tot aan de allerlaatste dag van de looptijd staan waardoor je gedurende de hele looptijd optimaal van de hypotheekrenteaftrek profiteert.

 

Je premie beleggen

Bij een spaarhypotheek weet je dat aan het eind van het traject de hele schuld wordt afgelost. Bij een beleggingshypotheek is dat maar de vraag omdat de opbouw van het kapitaal afhankelijk is van de koersen van de beleggingen. Je kunt er goed op verdienen als de beurzen goed gaan maar het kan ook helemaal mis gaan zoals voor veel mensen duidelijk werd toen de beurskoersen instortte. Je loopt het risico om aan het eind van de hypotheektermijn (vaak 30 jaar) met een schuld te blijven zitten.

Je kunt het risico verminderen door te kiezen voor beleggingen in staatsobligaties of deposito's in plaats van in aandelen. Bij niet alle beleggingshypotheken heb je hier echter invloed op.

 

Beleggingshypotheek met of zonder levensverzekering

In feite zijn er twee soorten beleggingshypotheken. Allereerst is er de versie met een levensverzekering. Bij deze spaar je voor zowel een uitkering aan het eind van de looptijd of een dekking bij overlijden als dit voor die datum gebeurt. Het verschil met een spaarhypotheek is dat de premie wordt belegd in effecten. Meestal zijn dit fondsen van de verzekeraar.

 

Zelf je beleggingen kiezen

Bij de tweede vorm van een beleggingshypotheek beheer je zelf de beleggingsrekening. Maandelijks stort je geld op deze rekening waarvoor aandelen, obligaties e.d. worden gekocht. Bij het afsluiten van de hypotheek wordt er een akte van verpanding getekend die voorkomt dat je tussentijds geld uit de beleggingsportefeuille haalt.

De meeste hypotheekverstrekkers eisen dat je bij de tweede vorm ook een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Je bent dan echter wel in de gelegenheid zelf de verzekeraar te kiezen wat een stuk goedkoper kan uitvallen dan bij de versie waarbij de hypotheekverstrekker zelf de verzekering en beleggingen voor je regelt.

 

Effecthypotheek: Meer lenen dan het huis waard is

Helemaal riscovol is het bij de effecthypotheek. Hierbij start je met een hypotheek die hoger ligt dan de waarde van het huis. Je moet dit verschil dus goed maken met goede beleggingen, en bent als het ware aan het gokken met geleend geld. Dalende huizenprijzen en dalende beurskoersen zijn funest voor een effecthypotheek.

 

Zie ook: Overzicht van ale hypotheekvormen

Wednesday the 5th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©