Hypotheeklasten

De hypotheeklasten vormen meestal bij de eigenaar van een koopwoning het overgrote deel van de woonlasten. Hoe hoog deze lasten zijn hangt natuurlijk sterk af van het hypotheekbedrag, en de opbouw is afhankelijk van de soort hypotheek. 

 

Hypotheekrente

Binnen de hypotheeklasten wordt het merendeel van het bedrag gevormd door de hypotheekrente. Dit is de rente die je betaalt over het geleende bedrag. Andere grote punten uit de taart van de hypotheeklasten zijn de aflossing en/of de premie over de levensverzekering die je bij de hypotheek hebt afgesloten.

 

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrente van je eigen huis mag je aftrekken van de belasting (de hypotheekrenteaftrek). De hypotheekrente zorgt er voor dat je inkomen daalt en dat je dus minder belasting hoeft te betalen. De hypotheekrenteaftrek zorgt ervoor dat je iedere jaar een aanzienlijk bedrag terugkrijgt. Het is daarom verstandig om de belasting om voorlopige teruggaaf te verzoeken. Het voordeel wordt dan over het hele jaar uitgesmeerd, en je krijgt maandelijks geld van de belasting terug. De hoogte van dit bedrag is niet alleen afhankelijk van je hypotheeksom maar ook van je inkomen en het waarde van het huis (eigenwoningforfait).

Wednesday the 5th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©