Geldigheidstermijn van een hypotheekofferte

De hypotheekofferte is bindend voor de bank, maar niet voor jou

Bij het afsluiten van een hypotheek vraag je eerst een hypotheekofferte aan bij de bank (of meerdere banken). Daarna duurt het altijd nog even voordat je het huis daadwerkelijk koopt en via de notaris de hypotheekofferte omzet in een echte hypotheek. In de tussentijd kan de hypotheekrente veranderen in jouw voordeel (een lagere rente) of in jouw nadeel (een hogere rente). Deze verandering van het rentepercentage zou de berekeningen in de hypotheekofferte helemaal om kunnen gooien. De aanbieder van de hypotheek moet zich echter enige tijd aan het percentage genoemd in de offerte houden. Het mooie is dat dat voor jou niet geldt. Je kunt bij een rentedaling altijd bij een andere hypotheekbank ook een hypotheekofferte aanvragen tegen dat lagere rentepercentage.

Geldigheidstermijn van een hypotheekofferte

Deze geldigheidsduur van een hypotheekofferte staat niet wettelijk vast. Vaak is het tien dagen, maar ook een andere termijn is mogelijk. Informeer hier dus altijd naar bij het aanvragen van een offerte. Het is ideaal om een offerte aan te vragen die geldig blijft tot aan het passeren van de hypotheekakte bij de notaris. Doordat alleen de bank aan de hypotheekofferte gebonden is, is dit nooit in jouw nadeel.

Na het verlopen van de geldigheidstermijn van een hypotheekofferte kun je geen enkel recht meer ontlenen aan de offerte.

 

Verlengen van de geldigheidstermijn

Een hypotheekofferte is gemiddeld 10 dagen geldig. Binnen die tijd moet je een keuze maken uit de meerdere offerte's die je waarschijnlijk gaat aanvragen. Maar binnen deze korte geldigheidstermijn koop je natuurlijk niet het huis. Zodra je een de hypotheek tekent wordt de geldigheid daarvan daarom verlengt. Dit gaat vaak om een termijn van 3 maanden tot een half jaar. Dit verschilt per hypotheekaanbieder.

Bovendien kun je in de praktijk vaak onderhandelen over de geldigheidstermijn van een hypotheekofferte. Om je als klant binnen te halen willen de hypotheekbanken je vaak wel een langere geldigheidstermijn aanbieden. Ook kan de geldigheidstermijn meestal wel verlengt worden. Bij sommige banken is dat gratis, bij anderen betaal je een vergoeding.

 

Hypotheekrente na het tekenen van de hypotheekofferte

Maar hoe zit het eigenlijk met dalingen en stijgingen in de hypotheekrente na het tekenen van de hypotheekofferte? Profiteer je daar nog van? Lees daarover alles in ons artikel Rentewijzigingen hypotheekofferte.

Wednesday the 5th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©