Erfpacht

In sommige gemeenten staan koophuizen waarvan de eigenaar wel de bezitter is van het huis zelf maar niet van de grond waarop het huis staat. Bij deze vreemde constructie, Erfpacht genaamd, is de gemeente de eigenaar van de grond en dient de huiseigenaar jaarlijks een huursom (het erfpachtcanon) aan de gemeente te betalen.

 

Erfpacht is gebonden aan het huis

Deze pacht is niet persoonsgebonden. Als het huis verkocht wordt gaat de pacht automatisch over op de nieuwe eigenaar. Niemand anders dan de huiseigenaar kan de pacht overnemen.

Erfpacht is een verouderde constructie. Veel gemeenten gaan er dan ook toe over de grond te verkopen aan de huiseigenaar. Als je de grond koopt is er een kans dat de hypotheekverstrekker eist dat de hypotheekakte wordt aangepast zodat ook de grond als onderpand dient voor de hypothecaire lening.

 

Erfpacht afkopen

Een andere optie die veel gemeentes aanbieden is het afkopen van de erfpacht voor een bepaalde periode. Vaak zelfs eeuwigdurend. Je bent dan geen eigenaar van de grond, maar je hoeft na een betaling (voorlopig) geen erfpachtcanon meer te betalen. Het voordeel van (af)koop is dat je geen last hebt van verhogingen van de erfpacht. De tarieven gelden namelijk maar een paar jaar en worden regelmatig verhoogd.

Zowel het kopen van de grond als het afkopen van de erfpachtcanon is een investering waarvoor je een extra hypotheek kunt afsluiten of kunt meefinancieren bij de aankoop van het huis.

Bij de verkoop van het huis kan de verkoopwaarde worden verhoogd met de waarde van de resterende afkoopsom van de erfpacht. Is de erfpacht niet afgekocht dan wordt er voor de grond niets in rekening gebracht. De nieuwe eigenaar betaalt dan gewoon aan de gemeente.

Let op! De erfpachtcanon is fiscaal aftrekbaar, maar de afkoopsom is dat niet. Als je de afkoopsom financiert met geleend geld is de rente over deze lening wel fiscaal aftrekbaar

Grote steden waar erfpacht nog veel voorkomt zijn ondermeer Amsterdam, Groningen, Leiden, Utrecht en Den Haag.
Wednesday the 5th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©