De taxatie

Bij het afsluiten van een hypotheek op een bestaand huis moet er van de hypotheekverstrekker vrijwel altijd een taxatie plaatsvinden. Ook de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) eist een taxatie. Het huis is het onderpand van de lening dus het is van groot belang wat de dekking is.

Wanneer is een taxatie niet nodig?

Nieuwbouwhuizen worden normaal gesproken niet getaxeerd. Ook bij koophuizen is het soms niet nodig. Bijvoorbeeld als je als huiskoper veel eigen geld meeneemt. Via de WOZ-beschikking kun je dan aantonen dat de waarde van het huis ruim voldoende is ten opzichte van het hypotheekbedrag .

 

Wat kost een taxatie?

Dat scheelt je de taxatiekosten. Deze kosten zijn voor de koper van de woning en zeker niet laag. Je kunt rekenen op 1,85 promille (exclusief BTW) over de waarde van de woning. Dat klinkt laag, maar voor een gemiddeld huis van 250.000 euro zit je dan toch al aan zo'n 550 euro aan taxatiekosten. Prijsvechters zijn echter ook in deze markt actief.

Maar pas op, het is verstandig om de taxateur te kiezen in overleg met je hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur. De hypotheekverstekker en de NHG stellen namelijk eisen aan het taxatierapport. Als deze niet akkoord gaan met de uitgevoerde taxatie moet je nogmaals een taxatie laten uitvoeren en ben je twee maal de taxatiekosten kwijt.

Het taxatierapport

Bij de taxatie brengt de taxateur de verkoopwaarde van de woning in kaart. Hij kijkt daarbij naar de staat van het onderhoud, de ligging van het huis, het bestemmingsplan, eventuele aanpassingen die zijn uitgevoerd, kortom de taxateur kijkt naar alles waar potentiële kopers ook naar kijken als ze besluiten of ze een huis wel of niet kopen.

De taxatie leidt tot een rapport waarin het gehele huis wordt beschreven. Maar het gaat in eerste instantie natuurlijk om de waardebepaling van het huis. In het taxatierapport worden twee waardes genoemd, de vrije verkoopwaarde en de executiewaarde. De vrije verkoopwaarde is de waarde van het huis als je deze in alle rust kan verkopen. De hypotheekverstrekker is echter vooral geïnteresseerd in de executiewaarde. Dat is de waarde die de hypotheekverstrekker na schatting krijgt als deze het huis verkoopt omdat jij de hypotheek niet kunt betalen. De executiewaarde is zo'n 85 a 90 procent van de vrije verkoopwaarde.

Een derde waarde die in de taxatie kan voorkomen is de herbouwwaarde. Dit zijn de kosten die gemaakt moeten worden om het huis opnieuw te laten bouwen. De herbouwwaarde wordt gebruikt bij het afsluiten van een opstalverzekering.
Wednesday the 5th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©