Geveltaxatie

Een normale taxatie kost enige honderden euro's. Soms ontkom je er niet aan, en heb je een officiële taxatie nodig om bijvoorbeeld een hypotheek te mogen afsluiten. Soms ook wil je alleen zelf de waarde van het huis weten, bijvoorbeeld om te bepalen wat voor bod je gaat uitbrengen. Een richtprijs is dan voldoende, en daar wil je geen honderden euro's voor uitgeven. Er zijn dan twee goedkopere alternatieven voor een officiële taxatie die we hieronder zullen noemen.

 

Geveltaxatie

De eerste is de geveltaxatie. Dit is een echte taxatie, uitgevoerd door een taxateur of makelaar. Het verschil met een complete taxatie is echter dat deze taxateur de woning niet betreedt maar deze alleen aan de buitenkant taxeert. Dat is natuurlijk deels giswerk, want de taxateur kan uitsluitend uitgaan van de staat van de woning aan de buitenkant. Vaak is deze echter representatief voor het hele huis en vormt zijn taxatie een uitstekende richtprijs.

Van de geveltaxatie kijg je een schriftelijke verklaring met daarin de vrije verkoopwaarde en executiewaarde van de woning. De kosten van een geveltaxatie liggen aanmerkelijk lager dan die van een volledige taxatie.

 

Koopsommen bij het kadaster opvragen

Voor alleen een richtprijs is er een og veel goedkopere manier. Bij het kadaster kun je de koopsom opvragen van enkele vergelijkbare woningen in hetzelfde postcodegebied. Je ontvangt van deze huizen de transactiedatum en het bedrag dat ze bij verkoop hebben opgebracht. Het zwakke punt van dit systeem is dat er wel eens vraagtekens gezet kunnen worden bij de vergelijkbare woningen. In een wijk vol met dezelfde huizen zijn er vaak duidelijk dezelfde woningen te vinden maar in sommige wijken, met een meer afwisseld aangezicht, is dat meer nattevingerwerk.

Daar tegenover staat dat deze manier van taxeren niets kost. Voor 1,40 euro per overzicht kun je zo'n koopsom-overzicht aanvragen via de website van het kadaster (www.kadaster.nl). Je krijgt er dan ook nog een beschrijving van het huis bij. Voor 1,10 euro per woning kan je ook de koopsom en transactiedatum van een woning per sms opvragen bij het kadaster, en via 0900-2020201 is dat via de Koopsomtelefoon van het Kadaster mogelijk. Voor 50 cent per minuut kun je dan maximaal drie koopsommen opvragen.

Wednesday the 5th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©